Банкеръ Weekly

Новини

Шефовете на HBOS виновни за краха на банката

Спасената от фалит HBOS е била обречене още преди финансовата криза през 2008 година. Това се посочва в доклад на Парламентарната комисия за банковите стандарти, натоварена с тежката задача да намери правилния начин за реформи в банките на острова.


От анализа става ясно, че неплатежоспособността на кредитора е била неизбежна дори и без проблемите с финансирането и ликвидността, породени от финансовия световен колапс. HBOS е катастрофа, която е чакала да се случи, с лоши кредити и загуби в бизнеса, се посочва още в доклада.


Комисията определя, че основната отговорност е била на Денис Стивънсън, председател на дружеството от 2001 година до неговия крах, както и на бившите главни изпълнителни директори Джеймс Кросби и Анди Хорнби.


bdquo;Имаше колосален провал на висшето ръководство и на борда, заяви председателят на Комисията Андрю Тайри. Той изрази своето учудване, че единствено ръководителят на корпоративното кредитиране на HBOS Петър Къмингс е бил наказан.


Британския финансов регулатор глоби Къмингс с 500 000 паунда и му наложи доживотна забрана да работи в сектора.


Според комисията, регулаторът трябва да прецени, дали Стивънсън, Кросби и Хорнби следва да получат доживотна забрана да работят в сектора на финансовите услуги. Хорнби е отказал да коментира заключенията на доклада. След напускането на HBOS той е заемал поста на главен изпълнителен директор на здравната група Alliance Boots и в момента е шеф на верига магазини за залагания Coral.


Кросби е старши независим директор на най-голямата кетъринг компания в света Compass и съветник на частния инвестиционен фонд Bridgepoint, а Стивънсън е член на горната камара на парламента. И двамата не са били открити за коментар.


HBOS е създадена през 2001-а от сливането на Halifax и 300-годишната Банка на Шотландия bdquo;Бенк ъф Скотландrdquo;. Тя разви кредитирането главно чрез използване на евтино финансиране на пазарите на едро, а не чрез предлагане на сигурни депозити на клиентите. Високорисковата стратегия на банката започна да буксува след като това финансиране пресъхна след краха на Lehman Brothers през 2008 година.


Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания трябваше да бъдат спасен през 2009 година, чрез проектирано от правителството поглъщане от конкурента му Lloyds.


Мениджърите на HBOS обвиниха финансовата криза за колапса на банката, но комисията настоява, че бизнес модела на банката по своята същност е бил съставен от множество недостатъци, а управителния съвет е бил заблуден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във