Банкеръ Daily

Новини

Шапът продължава да се разпространява у нас

Шапът продължава да се разпространява у нас, тъй като в засегнатия първоначално район на страната има практика животните да се оглеждат свободно, като по този начин имат досег с диви животни, повечето дошли в България, преминавайки границата с Турция.. Това заяви на пресконференция шефът Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов. Той представи мерките, които ведомството му предприема за ограничаване на заразата.
Войнов обясни, че при такава инвазия на шап от Турция адекватните мерки са два вида – умъртвяване на животните и дезинфектиране на засегнатите райони (предприет от Българската агенция по безопасност на храните) или спешна ваксинация на 10 км зона от мястото на заразата, след което отново се налага умъртвяване, което в случая може да се определи като излишен разход. Българската агенция по безопасност на храните е получила одобрение от страна на Европейската комисия за мерките, предприети за спиране на разпространението на заразата. Разходите, които до момента са вложени от страна на държавата за борба с шапа възлизат на около 700 000 лева.
На 1 април Българската агенция по безопасност на храните ще поиска допълнително финансиране от Европейската комисия – финансиране, както по отношение на самите стопани (фураж, вода), така и по отношение на разходите за борба със заразата - техника, дезинфектанти, горива, предпазни екипи за експертите на агенцията. Д-р Йордан Войнов увери, че ако се налага, ще бъдат взети драстични мерки за спиране на разпространението на шапа, като например да бъдат изпратени водоноски до засегнатия район и да бъдат осигурени фуражи за изхранване на животните, за да бъдат отглеждани в затворени стопанства, за да нямат контакт с преносители на заразата. Той обясни, че слагането на заграждения е неефективна мярка, тъй като мрежите се унищожават от бракониери и дървосекачи.
Д-р Йордан Войнов засегна и темата за вноса на хранителни продукти от Япония. Той обясни, че внос няма от 2 години, но въпреки това е поискал среща с представители от посолството на Япония, където е било уточнено, че трябва да се налагат рестриктивни мерки, за да не се разпространяват следните храни, произведени в съответните префектури: спанак и какина, отгледани в префектурите Фукушима, Ибараки, Точиги и Гунма; прясно сурово мляко произведено в префектура Фукушима.

Facebook logo
Бъдете с нас и във