Банкеръ Daily

Новини

Северозападна България отново най-бедният регион в ЕС, според Евростат

Северозападна България отново е най-бедният регион в цялия ЕС, показват данни на Евростат. Според използвания от службата индикатор за проучване стандарта на покупателната способност (СПС) Северозападна България се оценява на 3600 СПС спрямо 35 900 СПС във вътрешен Лондон, който е най-богатият район в ЕС. Данните се отнасят за 2008 година. В този период най-високите и най-ниските доходи в областите в ЕС се различават с фактор от 9.8. За сравнение през 2000 г. този фактор е бил 14.3. Според Евростат положителното развитие може да се дължи частично на напредъка на румънската и българската икономика в догонването на останалите икономики от съюза.


Според статистиката 30-те най-бедни области се намират в новите държави членки, като в тази част влизат 12 от общо16 полски региона, всички 6 региона в България, 7 от общо 8 области в Румъния, 4 области в Унгария и 1 в Словакия.


Сред първите 10 области с най-високи доходи на глава от населението 4 се намират в Германия, 3 - във Великобритания и по една в Белгия, Франция и Швеция. В 30-те най-богати области в общността влизат 11 региона от Германия, 6 от Великобритания, по 3 от Белгия, Италия и Австрия, 2 от Холандия и 1 от Франция и Швеция.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във