Банкеръ Weekly

Новини

Северна Корея приведе стратегическите си оръжията си в бойна готовност

Северна Корея приведе в бойна готовност стратегическите си войски. Техните цели са американски военни бази на Гуам, щата Хавай и континенталната част на САЩ. Това се посочва в заповед на върховното командване на армията, цитирана от корейската информационна агенция KCNA.


От този момент, Върховното командване на Корейската народна армия ще приведе в бойна готовност всички полеви артилерийски единици, включително с далечен обсег и стратегическите ракетни единици, които ще бъдат насочени към всички вражески обекти в американските бази на континента, щата Хавай и Гуам, се посочва в заповедта.


Действията на Пхенян допълнително повиши напрежението на полуострова. Те са в отговор на съвместното военно учения между САЩ и южнокорейските сили от началото на месеца.


Северът и преди е заплашвал САЩ и Южна Корея с ядрени атаки, въпреки че се смята, че изолираната държава не разполага с атомни оръжия, които могат да ударят континенталната част на Америка. В обхвата на бойните ракети обаче попадат базите на САЩ в района на Тихия океан.


Министерство на отбраната на Южна Корея заяви, че за момента не се наблюдават признаци на необичайна активност, но ще наблюдава ситуацията много внимателно.


По-рано през този месец Северна Корея заяви, че е отменя примирието, сложило край на Корейската война от 1950-53 година и заплаши с ядрена атака срещу Съединените щати.


http://s1.reutersmedia.net/resources/r/?m=02amp;d=20130326amp;t=2amp;i=716361397amp;w=amp;fh=amp;fw=amp;ll=700amp;pl=300amp;r=CBRE92P0NOZ00

Facebook logo
Бъдете с нас и във