Банкеръ Daily

Новини

Сергей Игнатов: Поетапно ще се въвежда целодневно обучение до 7 клас

През новата учебна година и второкласниците ще имат целодневно обучение. Предвижда се поетапно това да се въведе до 7-ми клас. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. В концепцията за училищното образование е залегнало да има задължителна двугодишна предучилищна подготовка и да отпаднат оценките от 1-ви до 3-ти клас.
Оценката от външното оценяване - първи, четвърти, седми и десети клас и държавните зрелостни изпити служат за кандидатстване в по-горен етап. След десети клас децата имат възможност вече по собствен избор на профилирано обучение. Или продължават докрай в училището, в което учат, или си избират профилирано обучение в друго училище - професионално или някакво друго, заяви просветният министър пред БНР.
В малките населени места, където до сега училищата бяха само до осми клас, по желание на общината да има училище до десети клас. Това е една от мерките против отпадането на ученици от училище, съобщи още Игнатов.
Той уточни, че обучението след 10-ти клас ще може да се прекъсва за две-три години и след това да се продължи втория гимназиален етап.

Facebook logo
Бъдете с нас и във