Банкеръ Daily

Новини

Сергей Игнатов: Бюджетът за образование е много добър

Бюджетът за образование е много добър от гледна точка на кризата, в която се намираме. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов в сутрешния блок на ТВ 7. Той поясни, че за следващата година парите за образование са 2.747 млрд. лв., което е увеличение със 171.2 млн. лева. От тях над 70 млн. лв. са през централния бюджет за пряко финансиране на образованието и науката. Има и над 90 млн. лв. за съфинансиране по европейски проекти, обясни министърът.


Не очаквам протести в сферата на образованието, но е възможно да има, каза още Сергей Игнатов. Според него дори и да се увеличат парите, те така се разпределят, че никога не стига. Дори да налеем още пари някъде пак може да има протести след време, каза още Игнатов.


Увеличаване на тавана за таксите дава възможност на по-мотивираните хора да учат и да се развиват. Така образователния министър коментира вчерашния протест на студентите срещу предложението за увеличаване на тавана за таксите.


Младите хора протестират срещу вдигане на възрастта за пенсиониране, защото така са научени, добави Игнатов. Според него цялата интелектуализация на трудовия процес в света води до това, че хората могат до по-късна възраст да работят. Това е и по-здравословно, заключи министърът.


От БАН не заминават масово в чужбина, а отиват в различните катедри на университетите, категоричен е Сергей Игнатов. По думите му решаване на проблема на БАН е в ръцете на самата академия. В година на криза се протяга ръка на обсерваториите и планетариумите, добави Игнатов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във