Банкеръ Daily

Новини

Сенатът одобри строгите мерки в Италия

Строгите мерки за икономии в Италия бяха одобрени от Сената днес, отваряйки път за напускането на премиера Берлускони. Рим е принуден да приложи строгите бюджетни мерки за да предотврати повторението на гръцкият сценарий.


Мерките за икономии имат за цел да балансират бюджета до 2014,предвиждайки да се спестят 59.8 милиарда евро от вдигане на данъците и от орязване на разходите. Мерките включват също повишаване на ставката за ДДС от 20% на 21%, замразяване на заплатите в публичния сектор до 2014, плавно увеличаване на прага за пенсиониране при жените в частния сектор от 60 години през 2014 до 65 през 2026, каквато е пределната възраст при мъжете. Освен това в Италия ще се засили контрола срещу данъчните измами, като ще бъде въведен лимит от 2,500 евро за парични транзакции. Ще има и допълнителни данъци в енергийния сектор, съобщава Би Би Си.


Пазарите тръпнеха в очакване какви решения ще вземе италианското правителство и италианците нямат търпение да покажат,че могат да се справят със стабилизирането на икономиката си.


Ако и долната камара одобри приетите вече от Сената мерки, както заяви по-рано, Берлускони си отива. Тогава президентът Джорджо Наполитано ще поиска от Монти или от друг кандидат за премиер да сформира временно правителство. Преобладава мнението, че силно уважаваният икономист Марио Монти е кандидатът, който ще успокои пазарите и ще възвърне доверието в страната.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във