Банкеръ Daily

Новини

Семерджиев: Запазването на цените на газа до края на годината ще е голям успех

Успех ще е, ако успеем да запазим цената на природния газ до края на годинатаldquo;, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след редовното заседание на регулатора. Очаква се на 10 септември bdquo;Булгаргаз да направи своето официално предложение по отношение на бъдещите цени. Семерджиев е получил уверение, че в новите калкулации ще бъде отчетено 11% намаление на синьото гориво, което българското правителство договори с Русия. Според Семерджиев трудно е да се говори за намаление на цените на газа, но дори запазване на сегашните би било добра стъпка на фона на покачващите се горива.


bdquo;Ако все пак bdquo;Булгаргазrdquo; предложат намаление на цената на газа, ние ще го приемем с удоволствиеldquo;, обясни шефът на енергийния регулатор. Той и добави, че всички очакват природния газу нас да има стабилизираща роля на фона на увеличаващите се цени на всички останали горива. Той остава най-добрата алтернатива и интересът към него не е спаднал, изтъкна още Семерджиев. По думите му и сега цената на газа, която ползват българските потребители, е по-ниска, отколкото би трябвало да бъде, ако се отчиташе влиянието на всички параметри.


bdquo;Не се очакват и съществени промени до края на годината в цените на топлинната енергия в топлофикациите в цялата странаldquo;, посочи още Семерджиев. Все още обаче на дневен ред стои проблемът със задълженията на столичната топлофикация към bdquo;Булгаргазldquo;, които все още не са намалели въпреки договорката от началото на лятото. За целта първо bdquo;Топлофикацияldquo; ndash; София трябва да повиши събираемостта от длъжниците си. Според председателя на енергийния регулатор новият Закон за енергетиката ще даде по-голяма свобода на уреждане на взаимоотношенията на топлофикациите и техните клиенти.


ldquo;Задълженията на топлофикационните дружества никога не е било отчитано като допълнителен аргумент за повишаване на цената, но то играе съществена роляrdquo;, заяви още Семерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във