Банкеръ Daily

Новини

Семерджиев: Парното поевтинява с най-малко 7% от догодина

Цената на парното ще намалее най-малко със 7% от 1 януари 2013 година. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след редовното заседание на регулатора днес. Според него цената на топлинната енерия от началото на следващата година ще намалее както никога досега. Той уточни, че поевтиняването във всяко топлофикационно дружество обаче ще е различно. При всички положения за първите три месеца на годината цените на топлото ще е паднат най-малко със 7 на сто.


Поевтиняването на парното е възможно, след като правителството се споразумя с руската газова компания bdquo;Газпромldquo; да даде отстъпка от над 20 % при доставките на синьо гориво за България от началото на следващата година.


Семерджиев увери, че точните сметки ще станат ясни, когато държавният доставчик bdquo;Булгаргазldquo; внесе до 10 декември заявлението си за цената на природния газ за първото тримесечие на следващата година.


Според шефа на енергийния регулатор обаче потребителите ще усетят поевтиняването още във февруарските си сметки и за целта трябва да има извънредно отчитане на уредите за дялово разпределение още в края на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във