Банкеръ Daily

Новини

Семерджиев: Парното и топлата вода няма да поскъпват

Запазване на цените на парното и топлата вода през целия отоплителен сезон прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.


Експертите вече анализират предложението на Булгаргаз природният газ да поевтинее с 0.67% от началото на следващия месец. Основната причина за това е подписаната преди две седмици отстъпка от Газпром от около 100 млн. долара до края на 2012 година. До края на месеца се очаква да бъде взето и окончателното решение за цените на парното и топлата вода.


Отсега обаче е ясно, че въпреки договорената с Русия 11% отстъпка, топлоенергията няма как да поевтинее със задна дата, обясни още шефът на енергийния регулатор. По думите му не бива да се забравя, че предложението на Булгаргаз не отчита недовзетия приход на дружеството, който е значителен - над 150 млн. лева.


Какви ще са обаче цените от януари 2013 г. на bdquo;синьото горивоldquo;, което се използва от 70 на сто от топлофикационните дружества като суровина и е определящ за техните тарифи, не е ясно. Семерджиев обаче е уверен, че поскъпване на парното не се очаква за целия отоплителен сезон.


ldquo;Ако от 1 януари новите договори за доставка на природен газ са по-благоприятни, може дори да има намаление в цените на топлинната енергияrdquo;, каза още шефът на ДКЕВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във