Банкеръ Weekly

Новини

Семерджиев: Няма да има повишаване на водата заради реформите в сектора

Предстоящите реформи във водния сектор и планираното окрупняване на ВиК-дружествата няма да доведе до повишаване на цените. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след днешното редовното заседание на регулатора.


В края на ноември 2012 г. парламентът одобри отлаганата през годините водна стратегия, която предвижда се да се намали броят на ВиК-дружествата, както и дас е стимулират икономиите.


Утре в комисията предстои да се проведе обществено обсъждане на указанията към всички ВиК-та как трябва да изготвят петгодишните си бизнес планове, които ще са част от работата всеки окрупнен оператор, но това няма да доведе до скок в цените на водата, заяви Семерджиев. По думите му и сега дружествавта могат да определят по-скъпи тарифи за по-високо потребление на вода, но не навсякъде подобна стъпка е оправдана.Засега не се предвижда това стъпаловидно определяне на цената да бъде задължително за всички водни оператори.


Исканото от Софийска вода поскъпване на услугата в столицата с около 14% до 2 лв. за куб. м. няма да бъде разрешено в този размер, тъй като не е оправдано, категоричен бе шефът на ДКЕВР.


Семерджиев коментира и дългосрочните договори на ТЕЦ-овете Марица Изтокldquo; 1 и 3, които натоварват регулираната цена на тока. Той обеща комисията да обърне внимание върху този казус, тъй като законът ни дава това право за намеса. Резултатът от него ще се усети на 1 юли. Според него състоянието на топлофикационните дружества не е особено добро, с оглед на липсата на инвестиции в много от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във