Банкеръ Weekly

Новини

СЕМ преизбра Вяра Анкова за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра на заседание днес Вяра Анкова за генерален директор на Българската национална телевизия.


Постът начело на обществената национална телевизия е с мандат за три години.


Анкова беше избрана чрез гласуване от общо петимата членове на съвета - Георги Лозанов (председател), Анна Хаджиева, Анюта Асенова, Мария Стоянова и Иво Атанасов.


Останалите претенденти за поста бяха Валерий Тодоров, Константин Каменаров, Радостлав Главчев, Оли Груева и Красимир Ангелов.


Вяра Анкова е български телевизионен журналист и настоящ генерален директор и председател на управителния съвет на Българската национална телевизия.


Анкова е родена на 5 февруари 1966 година. Учи в Английската гимназия в София, а след това завършва Софийски университет със специалност Английска филология. В БНТ започва работа през 1991-а в отдел Обмен за чужбина, а след това се прехвърля в съботно-неделния блок Добро утро с Александър Авджиев. Тя е сред първите водещи в предаването, като същевременно работи като репортер и редактор.


Продължава образованието си със специализация по Журналистика в щата Уисконсин (САЩ), както и специализация в същата област в британската медийна мрежа BBC. Малко след това печели печели конкурс на CNN за чуждестранни специализанти, който и позволява да работи като кореспондент на телевизията, част от програмата World Report (световен доклад).


През 1994 г. получава позицията на водещ на централната емисия По света и у нас на БНТ. Анкова се утвърждава като едно от основните и най-познати лица на националната телевизия през 90-те години, до напускането й, за да се премести да живее със семейството си в Гърция. Въпреки това Анкова не прекратява професионалните си отношения с БНТ, а получава позицията на официален кореспондент от гръцката столица.


От 1 ноември 2004 до 1 август 2010 г. е директор на Новини и актуални предавания към дирекция Информация.


Вяра Анкова е 21-ят генерален директор на Националната телевизия, наследявайки Уляна Пръмова. Тогава тя печели конкурса, в който участват и Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич и Александър Бешков, като последният е отстранен заради доказана принадлежност към бившите структури на Държава сигурност.


Вяра Анкова е омъжена за бившия футболист и бивш президент на ПФК Левски Томас Лафчис, от когото има четири деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във