Банкеръ Daily

Новини

Селектираха най-ценните идеи за бъдещото иновативно културно събитие на Димитровград

Най-добрите идеи за иницииране на бъдещо иновативно културно събитие, което да оформи под различен ъгъл облика на Димитровград, са представени на състояло се снощи обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на общината. Те са селектирани на база предложения от проведените в края на януари дискусии между различни представители на местната културна общност, общественици и администратори. С идеи тогава са се присъединили и множество редови граждани.
Речен поход с каици и други самоделно направени плавателни съдове, съчетан с множество съпътстващи културно-развлекателни прояви, е предложението, с което най-вероятно Димитровград ще кандидатства за своя запазена марка. Така градът край Марица ще се включи в проектната надпревара за финансиране на мащабни културни прояви в градски формат. Парите за това са заделени по оперативна програма Регионално развитие. Отпускането им цели обезпечаване на качествени идеи, чиято реализация да формира облика на съответно населеното място по нов, атрактивен начин.
Разнопосочни мнения и смесени чувства предизвиква идеята иновативното събитие да премине изцяло под знака на съзидателния труд на някогашното Бригадирско движение. За да избегне политическите спекулации в зародиш, администрацията на кмета Стефан Димитров предложи на преден план да бъдат изведени географските и природни дадености на региона. Това е отбелязала по време на състоялата се снощи среща Милена Тодева, директор на общинската Дирекция Хуманитарни и социални дейности. За разлика от предходните дискусии, този път преобладаващо сред присъстващите е било мнението, че Димитровград не може да избяга от историческата си памет. Подобно схващане са изразили както маестро Доцо Вътков, така и общинският съветник Маргарита Симеонова. На подобно мнение е и Нели Кръстева от местния Исторически музей.
Обособяване на три кея – в околностите на Димитровград и селата Ябълково и Райново, са елементи от актуалното за момента иновативно предложение. Замисълът е всеки един от крайречните пристани да се превърнат в бъдещи фестивални арени.
На място ще се организират състезания с причудливи, ръчно направени плавателни съдове. Ще се пеят песни и играят танци около крайлагерен огън, издаде част от замисъла шефката на общинската дирекция Хуманитарни и социални дейности. Желанието е всяка година фестивалът да е с различен тематичен акцент, свързан с особеностите на града и региона
По думите на Милена Тодева, в суров вид бъдещата разработка включва и организиране на състезания по древен улов на риба, известен в миналото като Далян. Изграждане на наколни жилища над речната повърхност, парад на хвърчила, музикални крайбрежни музикални фиести и артистични превъплъщения в приложното и театрално изкуства са сред останалите съпътстващи фестивала мероприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във