Банкеръ Weekly

Новини

Сегашният парламент по-одобряван от предходните три

Едва в края на третата година от мандата си 41-то Народно събрание събира по-високи стойности на одобрение и по-ниски на неодобрение в сравнение с предходните три парламентарни състава. Това сочат резултатите от сравнителен анализ на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), по повод три години управление на ГЕРБ.


В сравнение с предишните три състава на парламента (38-мо, 39-то и 40-то Народно събрание), настоящотоnbsp; получава най-високо одобрение при конституирането си (от 42% от българите през август 2009 г.). Стартовото неодобрение на сегашния парламент възлиза на 33%, което е два пъти по-нисък дял в сравнение с неодобрението, регистрирано в началото на работата на 40-то Народно събрание, по време на управлението на Тройната коалиция.


Одобрението остава по-висок дял от неодобрението към работата на настоящия парламент до края на 2009 година. През декември 2009 г. обаче неодобрението за дейността на 41-то Народното събрание взема връх (35% одобрение: 45% неодобрение), като тази тенденция се запазва до момента. В средата на юли 2012 г. неодобрението към работата на парламента вече надхвърля над три пъти одобрението - 64% :20 на сто.


В края на третата година от мандата на 38-то Народно събрание ,по време на управлението на Иван Костов, одобрението за работата му възлиза на 19%, а неодобрението ndash; на 67 на сто. Още по-критични са оценките за 39-то и 40-то Народно събрание в края на третата година от тяхната работа.


В края на третата година от управлението на Симеон Сакскобургготски одобрението за парламента е било 14%, а неодобрението ndash; 73 на сто. След три години управление на кабинета на Сергей Станишев, Народното събрание получава одобрение от 12%, а неодобрението му достига 76 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във