Банкеръ Daily

Новини

Седмият Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето” ще се проведе в Каварна

Седмият Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето” ще се проведе в Каварна на 28, 29 и 30 май. Това съобщиха от пресцентъра на общината. 350 българчета от чужбина и 1000 от България ще се надиграват и надпяват в трите дни на Седмия Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”, който се организира от Продуцентска къща „Пирина” и Община Каварна.
Официалното откриване на събора ще бъде на 28 май от кмета на Община Каварна Цонко Цонев и народния певец Илия Луков. Общобългарският младежки фолклорен събор „С България в сърцето” се реализира по проект BG051РО001.4.2-03/438/24.09.2009г. „Интеграция на децата и младежта в образованието и обществото, чрез изкуство и спорт”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-4.2.03 „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд“. Тази година съборът е под патронажа на министър Божидар Димитров. Министерството е подготвило подаръци във вид на българска литература и библии за нашите сънародници от Молдова, Украйна, Македония, Албания, Косово, Сърбия и Румъния.
Изпълненията на участниците в трите дни на събора ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Елена Огнянова – фолклорист и писател. Най-добрите участници през деня ще вземат участие във вечерните галаконцерти. В програмата са включени ревю на народни носии, избор на мис и мистър фолклор и надиграване с кръшна ръченица.
На 28 май в галаконцерта от 20.30 часа ще вземат участие оркестър „Нашенци”, народните певици Кристина Карамфилова, Веселка Стамболиева и Галя Харалампиева. На 29 май са поканени народните певици Ваня Вълкова, Таня Величкова и Кичка Христова. Същият ден е предвидена среща на бесарабския поет и писател Владимир Калоянов с участниците от събора, както и възстановка на Каварненското въстание от 1877 г., която ще започне в 18 ч. На 30 май народният певец Илия Луков ще представи песните от новия си албум заедно с танцова формация „Пирина” и народните певици Любка Рондова и Калинка Вълчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във