Банкеръ Daily

Новини

СДС предлага изцяло нов модел на функциониране на контролната система на България

СДС предлага изцяло нов модел на функциониране на контролната система на България. Сегашната контролна система не гарантира разумното и законно харчене на парите на данъкоплатците. Това заяви лидерът на сините Мартин Димтров след заседания на Националния изпълнителен съвет на партията.
Според СДС сегашната система има два огромни дефекта - реагира на събитията постфактум и политически е от управляващите, които да са те. Резултатите от двата основни дефекта са налице. Това са огромни необезпечени разходи и отказ на отделни чиновници изобщо да контролират.
Дори и някой да разкрие нещо, това става постфактум - парите са изхарчени, данъкоплатците са ощетени, бюджетът е празен. Ако това не бъде променено, всяко правителство рискува да попадне в ситуация, когато трябва да обсъжда повишаване на данъците. СДС е партия на свободните хора и ниските данъци и затова предлагаме изцяло нова визия за излизане от този порочен кръг, заяви Мартин Димитров.
СДС предлага два основни принципа на новия модел. Одиторите трябва да имат възможност да информират правоохранителните органи за установени измами, за които са докладвали на ръководството, но то не е предприело нищо и измамите продължават. Министерство на финансите трябва да одобрява всички големи обществени поръчки, за да не бъдат изненадвани както тази година с огромни необезпечени разходи.
Контролната система трябва да има два основни елемента - Сметна палата и Звена за вътрешен одит в институциите, които харчат пари на данъкоплатците.
Сините предлагат нов модел на Сметната палата - истинска върховна одитна институция, а не инструмент за политически компромиси или репресии в зависимост от конюнктурата
Най-важно е да бъде премахната колективната форма на управление, включваща 10 члена на квотен партиен принцип.
Според СДС Сметната палата трябва да се управлява от председател и един или двама заместници, избирани от парламента, да има задължителни изисквания за професионализъм и към председателя, и към заместниците, и към одиторите - не само стаж и образование, но и управленски опит в публичния сектор и професионални сертификати. Палатата трябва да прилага международно признати одитни стандарти, да има разширен обхват и да контролира всички организации, които харчат пари на данъкоплатците и да планира и да извършва одитите на база оценка на риска
СДС предлага още създаване на комисия по вътрешен контрол и одит към Министерския съвет, която ще е гарант за независимостта и качеството на вътрешния одит. Тази комисия трябва да одобрява назначаването и освобождаването на ръководителя на вътрешния одит в отделните институци и възнаграждението на ръководителя на вътрешния одит. Тя трябва да утвърждава статута на Звеното за вътрешен одит, стратегическия и годишния план и годишния доклад на Звеното за вътрешен одит
С това ще бъде постигната независимост и компетентност на одиторите в отделните институции. Сегашният модел поставя одиторите под пълния контрол на съответния министър или кмет. Министрите и кметовете могат да уволняват одиторите, могат да им намаляват заплатите, да ги притискат по всякакви начини и така да ги принуждават да си затварят очите. Тази практика трябва да бъде прекратена и ние предлагаме как да стане това, посочи Мартин Димитров.
СДС предлага този нов модел на финансов контрол, защото е крайно време парите на данъкоплатците да бъдат харчени прозрачно.
Не е работещ моделът на репресивния последващ контрол - дори и всички крадци да бъдат арестувани и осъдени, парите на данъкоплатците няма да се върнат. Затова е крайно време да обърнем философията - контрол още в началото, сигнали още в началото, предотвратяване на далаверите още преди да е късно.
Това е нашият модел, който ще спести милиони на данъкоплатците, ще гарантира усвояването на еврофондовете и бързото развитие на България, каза още лидерът на СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във