Банкеръ Daily

Новини

СДС категорично се противопостави на либерализацията на режима за генно модифицираните организми

СДС е последователна партия, която отстоява най-доброто за българските граждани. Категорично се противопостави на либерализацията на режима за генно модифицираните организми (ГМО). Това заяви след заседания на Националния изпълнителен съвет на партията синият депутат Лъчезар Тошев.
Проведохме национална кампания „България свободна от ГМО. Пренесохме дебата за ГМО на европейската сцена с въпроса на нашия евродепутат Надежда Нейнски до еврокомисарите по здравеопазване и по околна среда.
Ние вече направихме следващата крачка. По предложение на депутата от СДС Лъчезар Тошев в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа започна подписка за препоръка към Комитета на Министрите относно правото на държавите членки да отглеждат или да не отглеждат генетично модифицирани култури, каза още Тошев.
Ние призоваваме Комитета на министрите да приеме регулации, които гарантират свободата на всяка страна да реши сама дали да отглежда или не ГМО култури и да създава свободни от ГМО зони. За да се гарантира здравето на нашите граждани е нужно да се приеме регулация за пълна забрана на отглеждане на ГМО култури съдържащи маркерни гени за антибиотична резистентност.
Осъзнавайки факта, че много нови научни изследвания трябва да бъдат направени, за да се изясни въздействието на преминаването на гени от ГМО култури в други организми включително в човешки същества подписката препоръчва на Комитета на министрите да съдейства за научни изследвания на проблемите свързани с преноса на гени от ГМО. Проучването на възможностите за предотвратяване на такъв пренос следва да е най-силния приоритет в тази посока, каза още Тошев.
СДС продължава да се бори за това защитата на биологичното разнообразие и природните защитени територии и здравето на българските граждани да бъде в основата на европейската политика спрямо разпространението на ГМО, посочи още Тошев.
Подписката, инициирана от СДС и Лъчезар Тошев бе подкрепена от представители на 16 държави - България, Словакия, Унгария, Македония, Италия, Холандия, Украйна, Полша, Грузия, Сърбия, Естония, Гърция, Хърватска, Албания, Кипър и Литва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във