Банкеръ Daily

Новини

СДС иска 10% от данък общ доход да отиват в общините

Общините да получават 10% от данъка върху доходите на физически лица, за да успеят да изградят своя база данни, да въведат електронно управление и да покриват финансовите си нужди, предлагат от СДС. Според лидера на десните Емил Кабаиванов много от общини са длъжници на бизнеса и държавата е длъжна да се погрижи за тях преди да фалират. Засега сумата възлиза на повече от 200 млн. лева.


bdquo;Фалирала община няма, но има много фалирали фирми заради неиздължаването на общини, каза още Кабаиванов.


Да не говорим, че съществува срастване на бизнеса с държавните и общински структури, обясни от своя страна Борис Марков, който е и член на Националното ръководство на сините. Според него това е достатъчно сериозен проблем, който да наруши конкурентоспособността в самата община.


bdquo;Почти във всяко община има хора с екзотични прякори, които дори не се представят на бизнес срещи със собствените си имена, а са обсебили всичко възможно в местния бизнес и нарушават конкурентната средаldquo;, подчерта Марков.


Дори в такава обстановка някой кмет да успее да доведе чужд инвеститор той се бори с една бизнес среда, която е крайно неподходяща за развитие на региона, посочи още Марков. Той допълни, че именно тези т.нар. бизнесмени са и хората, които организират купуването на гласове за партиите по места.


От СДС обясниха, че очакват от новосъздадения Национален съвет по превенция на престъпността, оглавяван от вътрешния министър Цветан Цветанов, да създаде стратегия и да вземе мерки именно по този въпрос. Освен това сините ще предложат редакция на чл. 12 от Наказателния кодекс, в който ясно да се дефинира защитата на частната собственост и отпадането на члена за равнопоставеност при оказване на неизбежна самоотбрана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във