Банкеръ Weekly

Новини

Савина разясни пред домоуправители от „Люлин” ползите от санирането

Ползите от обновяване на жилищни сгради представи заместник-кметът на София Ирина Савина представи на домоуправители от bdquo;Люлинrdquo;. Столичната община непрекъснато полага усилия да обновява публични сгради ndash; училища, детски градини и пр., а сега с готовност се включва като активен партньор на Министерството на регионалното развитие при санирането и на жилища, ползата от което е очевидна за всички, заяви Савина. Тя подчерта, че Столичната община е единствената, която предлага бонуси за жителите, които се включат в проекта. Зам.-кметът даде за пример освобождаване от такса разрешение за строеж, безплатни типови проекти за сградите и предимство при участие в програма bdquo;Зелена Софияrdquo;.


Представител на bdquo;Обновен дом за Софияrdquo; Цвета Наньова детайлно разясни функциите на проектния мениджър. В последвалата дискусия на присъстващите изчерпателно беше отговорено на конкретни въпроси, свързани с критериите и процеса на кандидатстване, с етапите на обновяване, с допустимите дейности, които проектът позволява. Отбелязано беше, че предвидените за проекта 50 млн. лева ще стигнат за обновяване на около 180 ndash; 200 сгради на територията на всички 36 града в страната. До момента за София са подадени 19 заявления.


Присъстващите експерти призоваха за активността на домоуправителите в bdquo;Люлинrdquo;, за да могат максимален брой домакинства да се възползват от проекта. В края на срещата заместник-кметът на София Ирина Савина изрази готовност да посети който и да е блок в bdquo;Люлинrdquo; и на място да бъде изчислено приблизително колко ще спестят гражданите, ако се включат в проекта на регионалното министерство и се възползват от бонусите на общината и колко, ако правят нещата само със собствени средства.


Срещата е част от поредица други подобни, които ще бъдат организирани във всички административни райони на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във