Банкеръ Weekly

Новини

САЩ предприемат мерки срещу заплахите от КНДР

Предприемаме необходимите предпазни мерки спрямо ескалиращата заплаха от Северна Корея. Това заяви говорителят на Белия дом Джей Карни на борда на самолета bdquo;Еър Форс 1rdquo;, докато президентът Барак Обама се завръщаше във Вашингтон след посещение в Калифорния, където държавният глава участва в кампания по набиране на средства. bdquo;Това, което ноблюдаваме в момента, е познат модел на поведение, който заслужава съжаление, но все пак ни е познатrdquo;, посочи още Карни, цитиран от АФП.


В същото време Международната агенция за атомна енергия съобщи, че следи внимателно ситуацията с ядрения обект в Йонбьон, след като Пхенян заяви, че ще възобнови работата на реактора.


Ръководството в КНДР заплаши САЩ с ядрен удар и заяви, че е в готовност за действия срещу южната си съседка. От своя страна Пентагонът постави в бойна готовност системата за противоракетна отбрана на Съединените щати заради подготовката на Северна Корея да извърши ново изстрелване на ракета с голям обсег на действие.


Част от предпазните мерки на САЩ включват разполагане на два кораба, въоръжени със системата Иджис, близо до бреговете на Северна Корея и поставяне в готовност на ракети с голям обсег, базирани в Аляска и Калифорния. Край Северна Корея има и вече други два кораба, носещи на борда си система Иджис, с която може да се поразят ракети с обсег до 3 500 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във