Банкеръ Daily

Новини

САЩ ни помага в борбата с тежката престъпност

bdquo;Изключително сме доволни от сътрудничеството и партньорството с българските власти и очакваме да продължим успешната ни съвместна работа с правителството и всички колеги, за да можем да защитим народите на нашите две нацииrdquo;. Това заяви секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано, която е на двудневно посещение в страната ни по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В присъствието на премиера Бойко Борисов, двамата подписаха междуправителствено споразумение за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката престъпност.


bdquo;В нашия глобализиращ се свят, където милиони товари и друг вид пратки преминават границите, споделената отговорност за сигурността е валидна за всяка една страна. Днес съм тук, за да предоставя нашата подкрепа за двустранното сътрудничество с наистина близък приятел, за да можем да предотвратяваме тероризма и да се борим срещу извършителите на сериозна престъпностrdquo;, заяви още секретарят по вътрешна сигурност на САЩ. Тя отбеляза, че партньорството между двете страни е полезно и спомага за заздравяването на двустранните отношение, не само в сферата на сигурността, но и в икономическото сътрудничество между държавите.


bdquo;Междуправителственото споразумение е едно от много условия, необходими да бъдат изпълнени за влизането в безвизовата програма на САЩ, но със сигурност е още една крачка напред към безвизовото пътуване и режимrdquo;, допълни Наполитано, след церемонията по подписване на документа. Тя поясни, че споразумението е много значимо, защото изисква и от двете страни да допринесат за развитието на своите механизми и системи, чрез които да се осигурява своевременно необходимата информация.


Министър-председателят Бойко Борисов също отличи на партньорската работа на специализираните служби на двете държави.


Министър-председателят Бойко Борисов също оцени партньорската работа на специализираните служби в двете държави. Премиерът уточни, че в рамките на срещата със секретаря са проведени разговори и по отношение на ситуацията, действията и позицията по конфликта Сирия-Турция. bdquo;Ние като страна-член на НАТО изпълняваме стриктно и следваме решенията на Алианса. Нашата позиция винаги е била ясна-срещу войната, срещу каквито и да е конфликти, разрешавани с военни действияrdquo;, допълни Борисов.


bdquo;Използвам случая, за да благодаря на президента на САЩ Барак Обама за съболезнованията, които изрази след атентата на летище bdquo;Сарафовоrdquo; край Бургас и да ви уверя, че нашите служби активно работят по разкриването на атентаторите, както и по всички останали теми, за които говорихме ndash; трафика на наркотици, трафика на хора и всичко, което е в сферата на борбата с организираната престъпностrdquo;, заяви министър-председателят.


bdquo;Имахме възможност да дискутираме теми, свързани с миграционния поток и натиск, който има в момента към България от Турция, респективно от събитията в Сирия, но разбира се най-важното е, че имаме изградено добро сътрудничество, имаме отчетени добри резултати от съвместната ни дейност с всичките правоохранителни агенции на Съединените щатиrdquo;, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.


bdquo;Има много неща, които са свързани със сигурността по границата и искам да благодаря на Държавния департамент по енергетика на САЩ за даренията, които бяха направени за българската правоохранителна система и по-специално за Гранична полиция, в размер на 25 милиона долара. Осигурената специализирана техника е една допълнителна добавена стойност към общата колективна сигурност, както на България, както на региона, така също и като външна граница на Европейския съюзrdquo;, допълни министър Цветанов. Той поясни, че подписаното днес споразумение дава възможност за по-сериозен информационен обмен, както на ДНК профил, така също да дактилоскопни отпечатъци и необхдоимата информация за реализирането на съвместните усилия в борбата срещу трансграничната организирана престъпност и тероризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във