Банкеръ Daily

Новини

САЩ не са повдигали обвинения срещу Асандж

САЩ не са повдигали обвинения срещу Асандж и не правят опити да го екстрадират. Това предаде Ройтерс, като се позова на американски и европейски правителствени източници.


При това правителството на президента Барак Обама е разделено по въпроса доколко е разумно да се води процес срещу основателя на Уикилийкс.


Според цитираните източници намалява вероятността американските власти да повдигнат обвинения срещу Асандж, чийто сайт публикува през 2010 г. общо 250 хиляди поверителни американски дипломатически грами.


Официалната позиция на правителството на САЩ е, че съдбата на 41-годишния австралиец е в ръцете на Великобритания, Швеция и Еквадор.


В реч, дадена на 19 август 2012-а от терасата на еквадорското посолство, Асандж призова правителството на САЩ да прекрати лова на вещици и спомена редица знакови преследвания на политически активисти, сред които американският войник, сътрудник на Уикиликс, Брадли Манинг и руската пънк-група Pussy Riot.


Правителството на Виртландия (Интернет държавата) вече е дало гражданство на Джулиан Асандж в знак на подкрепа и признание за своите постижения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във