Банкеръ Daily

Новини

САЩ и Венецуела ще подобрят отношенията си

САЩ и Венецуела искат да подобрят отношенията си. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след срещата си с венецуелския външен министър Елиас Хауа в рамките на сесия на Общото събрание на Организацията на американските държави в Антигуа (Гватемала), съобщават световните агенции.


Днес ние се съгласихме с това, че и двамата искаме нашите страни да намерят път към установяване на по-конструктивни и положителни отношения, заяви Джон Кери след срещата. Надяваме се, че тази среща ще стане началото на процес на установяване на по-добри отношения, посочи от своя страна Елиас Хауа.


Венецуела или Венесуела, официално Боливарска република Венесуела (на испански: Repu'blica Bolivariana de Venezuela, Република боливариана де Бенесуела), е държава в северната част на Южна Америка. Граничи с Колумбия на запад, Бразилия на юг, Гаяна на изток. Столицата на страната е Каракас - град, намиращ се на брега на Карибско море.


Венецуела е сред най-урбанизираните страни в Латинска Америка - по-голямата част от венецуелците живеят в градовете на север, особено в столицата Каракас, която е най-големият град. Венецуела е член основател на Организацията на обединените нации (1945 г.), Организацията на американските държави (1948 г.), Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) (1960 г.), групата на 15-те (1989 г.), Световната търговска организация (1995 г.), Боливарска алианс за Америка (ALBA) (2004 г.) и на Съюза на южноамериканските нации (UNASUR) (2008 г.).


Преди слабо развит износител на селскостопански стоки като кафе и какао, днес Венецуела е водещ производител на петрол. Пресищането на световния пазар с петрол през 80-те довежда до дългова криза и продължителна икономическа криза, по време на които инфлацията достига връх от 100% през 1996 г. и равнището на бедността се качва до 66% през 1995 г., а нивото на БВП на глава от населението спада до нивата от 1963 година.


Петролният бум след 2001 година увеличава значително държавните приходи и подобрява финансовата ситуация, но ефектите от кризата в края на първото десетилетие на 21 век причиняват нови проблеми на Венецуела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във