Банкеръ Daily

Новини

Санкции за 109 хиляди лева е наложила НАП - Хасково от началото на годината

Санкции за 109 хиляди лева е наложила НАП - Хасково от началото на годината досега след оперативни проверки в търговски обекти и фирми, които са осигурители, съобщи Божана Илиева говорител на дирекцията. Глобите вече са внесени в бюджета. Спрямо 49 търговски обекта е прилагана мярката „временно запечатване”, тъй като първоначално собствениците са отказали да платят постановените им глоби.
2558 са извършените оперативни проверки по спазване на данъчните и осигурителни разпоредби за 9-те месеца на годината. Всяка трета проверка е приключвала с открито нарушение, като има случаи, в които една фирма е санкционирана с повече от 10 акта. Преобладаващи сред хванатите нередности са тези, свързани с осигуряването на наети лица. Често работодателите не подават в срок информация за осигуряваните от тях работници, смятайки че така могат да избегнат или забавят плащането на задължителните осигуровки. Осигуровките на наети лица се внасят до края на месеца, в който са начислени заплатите, независимо дали същите са изплатени. Значително по-малко са откритите нередности по Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите. 130 са обектите, скрили приходи от търговия и съответно данъци върху тях, като не са издавали редовно касови бележки и не са правили всеки ден отчети на продажбите. 63 са проверките през периода, извършени по сигнали и жалби на граждани, като повече от половината от тях са отново заради не плащане на осигуровки.
47 от обектите, в които НАП - Хасково е направила оперативна проверка, след това са били предадени за пълна данъчно-осигурителна ревизия

Facebook logo
Бъдете с нас и във