Банкеръ Weekly

Новини

Samsung очаква сериозен ръст на печалбата

Samsung Electronics очаква сериозен ръст на печалбата до 8.7 трл. вони (7.7 млрд. долара) през първото тримесечие на годината. Това съобщи южнокорейският технологичен гигант. Ако прогнозите се окажат верни, това ще означава ръст от 52.9% спрямо нивото за същия период от 2012 година.


Предварителната оценка за печалбата за периода януари-март е изготвена на базата на рекордната тримесечна оперативна печалба от 8.8 трл. вони, отчетени през четвъртото тримесечие на миналата година.


Печалбите Samsung скочиха рязко през 2012-а до голяма степен главно от продажбите на смартфони.


През миналата година Samsung изпревари Nokia като най-големият в света производител на мобилни телефони и конкурента си Apple при смартфоните. В същото време компанията на покойния Стив Джобс е била два пъти по-печеливша от Samsung по отношение на брутния марж на печалбата.


Мобилните устройства са генерирали огромни приходи и за двете компании. Южнокорейският производител обаче все още изостава зад Apple при високия клас на пазара и извоюването на позиции там ще бъде жизненоважно за него, коментира Лий Сън Тай, анализатор в базираната в Сеул NH Investment and Securities.

Facebook logo
Бъдете с нас и във