Банкеръ Daily

Новини

Самолет за евакуация на българите в Либия е получил разрешене да кацне в Триполи

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов държавната фирма Техноекспортстрой е осигурила самолет с 180 места за евакуиране на български граждани от Либия.
Самолетът е получил разрешение за кацане в Триполи, съобщи пред БНР говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева
Тъй като ситуацията в страната е нестабилна, външното ни министерство не препоръчва придвижване по суша от вътрешността на страната към столицата. Така че тази възможност на този етап е за онези българи, които са в Триполи и околностите, заяви Чернева.
Тя разясни и въпроса за разрешителните визи за излизане от Либия:
Посланиците на страните от Европейския съюз са получили уверенията на Либийското външно министерство, че ще им бъде оказано съдействие, европейските граждани да могат да напускат Либия безпрепятствено, макар и без изходни визи. И вчера това е била практиката, така че очакваме днес тя да продължи, каза още Чернева.
Външното ни министерство призовава българските граждани в района на либийската столица, които имат задгранични паспорти, и които преценяват, че няма рискове за личната им сигурност, да се явят на летището в Триполи в 12 часа. Те трябва да носят лични паспорти, независимо дали в тях има либийски изходни визи или не. Препоръчително е желаещите да се евакуират да носят със себе си вода и лека храна.
Засега летището във втория по големина либийски град Бенгази остава затворено за полети.
Общият брой на българите в Либия е около 500. Половината от тях са в района на Триполи, а останалите са пръснати в градовете по източната и западната част на страната.
България подготвя да изпрати и правителствения Еърбъс за евакуация, но той трябва да получи разрешение за полета от авиационните власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във