Банкеръ Daily

Новини

САМО АКАД. ЮХНОВСКИ ЩЕ ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН

Надпреварата за председателския пост в БАН сякаш приключи преди да се е състояла. Единственият опонент на досегашния председател Никола Съботинов оттегли кандидатурата си малко преди тайното гласуване. Така кандидат за поста остана само Иван Юхновски, предаде БНТ.
Така за първи път настоящото Общо събрание ще отнеме една от най-важните функции на новото - да избере председател. Според председателя на Висшата атестационна комисия акад. Кендеров, срокът за номиниране на кандидати е бил до 4 февруари, но заради липса на информация за конкурса, са издигнати кандидатурите на досегашния председател акад. Юхновски и на неговия заместник - акад. Никола Съботинов.
Акад. Кендеров заяви,че съществува конфликт на интереси, тъй като от 124 членове на настоящето Общо събрание 74 са директори на институти на БАН. Те са пряко зависими от председателя, защото се назначават от него. В края на 2007 г. Общото събрание е приело текст към устава на БАН, според който за почетните председатели на академията няма никакви възрастови ограничения за заемане на щатни длъжности. Тези председатели са трима, единият от тях е акад. Юхновски.
Според Закона за БАН акад. Юхновски не можеше да бъде избран за четвърти пореден мандат, защото навърши 70 години през 2007 г., затова беше направена и тази промяна в устава, смята акад. Кендеров. Акад. Иван Юхновски заяви, че не иска да коментира отправените обвинения, за да не влияе на общественото мнение преди избора. Той каза, че официално процедурата за избор на председател на БАН е била обявена на заседание на Общото събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във