Банкеръ Daily

Новини

Самарас: Гръцка твърдо подкрипя България за Шенген

bdquo;Повторихме неотклонната гръцка позиция за включване на България в Шенгенското пространствоldquo;. Това заяви министър-председателят на Гърция Андонис Самарас след проведеното днес в Атина второ съвместно заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. Двамата премиери днес потвърдиха и общата за страните позиция, относно европейската перспектива на Западните Балкани. bdquo; Ние винаги сме били абсолютно bdquo;заldquo; присъединяването на всички държави от Балканите в ЕС и НАТО, защото само тогава ще има мир, интеграция и сътрудничествоldquo;, отбеляза Бойко Борисов. Той допълни, че така, както България и Гърция стриктно спазват добросъседските отношения, зачитането на взаимните интереси и разрешават с диалог проблемите, така следва и държавите от региона, желаещи да се присъединят към ЕС и НАТО, да го направят. bdquo;Колкото по-бързо страните от Балканите влязат в ЕС и НАТО, толкова по-добре ще бъде за мира и просперитета на регионаldquo;, отбеляза г-н Борисов. Министър-председателят на Гърция изрази общата позиция, че за първи път зачитането на правилата за добросъседство се поставят като предпоставка за присъединяването и че изпълнението на тези правила ще бъде наблюдавано.


bdquo;Както отбеляза г-н Борисов , във времена на криза и трудности за всички, изкуственото изостряне на нещата не води до никъдеldquo;, допълни Самарас. Стратегическите отношения между България и Гърция могат да доведат до повишаване на благосъстоянието на двете страни и тяхното влияние що се отнася до сигурността в целия регионldquo;, посочи още премиерът.


По време на съвместното заседание на двата кабинета стана ясно, че ГКПП Маказа-Нимфея (Кърджали-Комотини) ще бъде окончателно завършен от гръцка страна през март месец следващата година. По думите на гръцкия министър-председател забавянето на реализацията на проекта вече е преодоляно и пунктът, заедно с прилежащата инфраструктура, ще бъде готов до три месеца. Двамата премиери изразиха общото си мнение, че отварянето на ГКПП Маказа ndash;Нимфея ще улесни комуникацията между двете страни, нарастването на стокообмена и развитието на туризма в България и Гърция.


Освен реализацията на съвместните инфраструктурни проекти, по време на разговорите си двамата премиери обсъдиха и предстоящите енергийни проекти между двете страни. През март месец следващата година да бъде започнато изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, договориха днес Борисов и Самарас.


bdquo;С реализацията на този проект, с подписания преди дни Меморандум за междусистемната връзка със Сърбия и с газовата връзка България-Румъния ще се изпълни реалната диверсификация и освобождаване от зависимостта при доставките на газ. С находищата в България и тези интерконекторни връзки ще имаме възможност да подпомогнем своите икономики, да изнасяме и продаваме газldquo;, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.


В рамките на разговорите между двете делегации бяха обсъдени въпроси от сферата на образованието, земеделието, информационните технологии, туризма, културата.ldquo;Предстои в следващите месеци да бъдат разрешени конкретни проблеми с признаването на българските дипломи, както и със системата за ранно предупреждение за повишаване на водитеldquo;, отбеляза Борисов.


В присъствието на двамата министър-председатели бяха подписани Меморандум за разбирателство относно ръководните принципи за обмен на служители между дипломатическите служби; Междуправителствена програма за сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата за периода 2012-2014 г.; Съвместно заявление в областта на туризма; Меморандум за съвместно сътрудничество между Министерството на земеделието и храните на Република България и Министерството на земеделското развитие и храните на Република Гърция по развитието на качеството и безопасността при производството и дистрибуцията на земеделски продукти и храни; Протокол за сътрудничество в областта на спорта и Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии, електронните съобщения и пощенските услуги.


След церемонията по подписването на двустранните документи министър-председателят на Гърция изрази своята признателност за провеждането на съвместното заседание на двата кабинета и постигнатите договорености в хода на разговорите.


bdquo;Днешният форум разгръща сътрудничеството ни на много нива и почива на отличните съществуващи връзки между двете страниldquo;, заяви премиерът Самарас. Той съобщи, че двете правителства са приели и съвместна декларация в рамките на днешното заседание и отново благодари за посещението, като уточни, че предстои негова визита в София в началото на следващата година.


По време на посещението си в Атина Бойко Борисов се срещна и с президента на Гърция Каролос Папуляс, с когото обсъди теми от общ интерес за двете държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във