Банкеръ Daily

Новини

САКСКОБУРГГОТСКИ БЕ В ПАРИЖ, ЗА ДА ПОДКРЕПИ БОКОВА ЗА ШЕФ НА ЮНЕСКО

Лидерът на НДСВ и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски бе Паржи в рамките на кампанията за подкрепа на българската кандидатура за Генерален директор на ЮНЕСКО за кандидатурата на Ирина Бокова. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В първия ден на посещението в седалището на ЮНЕСКО в Париж се проведе среща на Симеон Сакскобургготски с Джордж Анастасопулос, председател на Генералната Конференция на ЮНЕСКО и Постоянен представител на Гърция в организацията, на която присъстваха българският посланик в Париж и Постоянен представител в ЮНЕСКО, Ирина Бокова, която е кандидат на България за поста Генерален директор и заместник - министърът на културата Явор Милушев. След това се състоя обяд с групата за приятелство Франция-България в Сената и Националната асамблея. Вечерта в музея Жакмар-Андре бе дадена вечеря по случай 181-та сесия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО и в чест на Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита. На нея присъстваха посланици на страни-членки на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, френски политици и интелектуалци.
На 22 април Симеон Сакскобургготски бе приет от Генералния секретар на Международната организация на Франкофонията, Абду Диуф. На срещата бе подчертано интензивното сътрудничество на България с МОФ, високото ниво на преподаване на френски език у нас, както и успехите на Франкофонския институт за администрация и управление в София. Приносът на България за културното многообразие, опитът й в опазването на нематериалното наследство, толерантността и богатите й културни традиции бяха изтъкнати в контекста на българската кандидатура за поста Генерален директор на ЮНЕСКО.
На 23 април Симеон Сакскобургготски проведе среща с Генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, на която присъстваха посланик Ирина Бокова и заместник министър Явор Милушев. Симеон Сакскобургготски благодари на Коичиро Мацуура за помощта, отпусната от Японския фонд, за реставриране на старинната част на Пловдив и изтъкна заслугите на Генералния директор за развитието и успешното функциониране на организацията. Той подчерта също приноса на България за работата на ЮНЕСКО, особено за опазване на нематериалното културно наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във