Банкеръ Daily

Новини

С молебен ще започнат празничните прояви за 3 март в Несебър

С молебен ще започнат празничните прояви за 3 март в Несебър, съобщиха от пресцентъра на общината. Той ще бъде отслужен от 10.30 часа в храм „Св.Успение Богородично” в Несебър. В 11 часа пред портите на Стария град ще се състои ритуал по издигането на националния флаг, по случай националния празник на Република България. Веднага след това ще се бъдат обявени резултатите от конкурс за презентация на тема: „Личности, родени, работили или свързали живота си с Несебър – с принос в националната, европейската и световна история”. Проявата е част от Програмата на община Несебър „Аз живея в Несебър” и е посветен на националния празник. Ето защо на 3-ти март ще бъдат връчени и наградите на класираните участници.
В конкурса участват ученици от община Несебър – самостоятелно или в съавторство с родители. В презентациите на участниците са представени Димитър Съселов – световно известен астроном, Жулиета Шишманова – световно известна състезателка и треньорка по художествена гимнастика, Кирил Киров – пчелар, който със своите умения и ентусиазъм превърна Несебър в своеобразна „столица на меда”, Жана Чимбулева – историк с решаващ принос за включването на града ни в Списъка на световното културно наследство и редица други личности от миналото и съвременността, които утвърждават значимостта на Несебър в национален и световен мащаб.
Финал на празничния 3 март ще сложи концерт с български възрожденски песни.
През 2011 г. се навършват 133 години от подписването на Санстефанския мирен договор и официалното освобождаване на България от османско робство. На 3 март - сакрална дата в историята ни, всички ние си припомняме светия и безсмъртен подвиг на нашите деди и свеждаме глави пред паметта на всички онези, отдали живота си за независимостта на нашата Родина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във