Банкеръ Daily

Новини

С КРЕДИТ СЕ КУПУВАТ МАЛКИ АПАРТАМЕНТИ ЗА ПОСТОЯННО ЖИВЕЕНЕ ИЛИ ЛУКСОЗНИ ИМОТИ

Месец септември мина под знака на световната финансова криза и показа първото и по-сериозно отражение у нас, сочи анализът на КредитЦентър. Банките отчетоха риска и започнаха да оценяват кредитите много по-внимателно, като в някои от случаите се презастраховат, което обаче има по-скоро здравословен ефект. Често се случва и банките да отпускат на клиентите си по-малка от поисканата сума. Така под влияние на различните фактори средностатистическите купувачи на имоти заеха изчаквателна позиция - тези клиенти, които купуваха двустайни жилища и търсеха над 80% финансиране усетиха в най-голяма степен несигурност. Част от тях пристъпиха към покупка на по-малък имот, за да плащат по-малки месечни вноски. Почти всички търсят други възможности за осигуряване на максимална сума в брой за по-висока първоначална вноска и по-нисък процент финансиране от банката.
Средният размер на кредита в анализа на КредитЦентър пада заедно с намаляването на общия обем отпуснати кредити. Причините са две - от една страна по-високия процент самоучастие, а от друга - насочването към по-малки жилища. Сериозно се увеличава делът на клиентите на възраст между 35 и 45 г., които имат по-стабилни доходи (между 1500 и 2500 лв. на домакинство), но те все по-често купуват малки спрямо първоначалните си намерения имоти. Другата активна категория са хората със сериозни доходи, които не усещат никакво притеснение от кризата и продължават да купуват имоти за над 100 хил. евро.
В категорията цел на кредита правят впечатление две сравнително непознати тенденции - зачестяват сделките за покупка на малки парцели, подходящи за разполагането на сглобяеми къщи. Семействата ги избират пред алтернативата на тристайните апартаменти, които попадат в сходна ценова категория. Расте и делът на ипотечните кредити за лично ползване, които са предназначени за покриване на голям брой други задължения, с изплащането на които потребителите срещат затруднения. Това за голяма част от тях е оптималния финансов избор.
Кризата се отразява най-сериозно на най-бедните слоеве от населението, като те вече не са активни участници на пазара. Възможностите им да изтеглят ипотечен кредит не са големи дори да живеят в по-малките областни центрове.
Противно на тенденцията от началото на годината, през есента на 2008-а КредитЦентър отчитат рязко намаление на процента кредити, отпуснати за над 80% от стойността на имота. По-голям дял заемат ипотеките за 50% до 80% от цената на сделката.
Това, на което консултантите от КредитЦентър наблягат в момента е сигурността на кредитите - т.е. помощта, която могат да окажат на клиентите преди те да вземат решение за теглене на кредит.
Все по-често ни се налага да казваме не на клиентите, казва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър и председател на Асоциацията на кредитните консултанти в България. Длъжни сме да дадем реална оценка на възможностите на тези домакинства, за да не изпаднат те много скоро в невъзможност да покриват задълженията си. Развитието на ситуацията ясно ни показва, че и инфлацията и лихвите ще продължат да растат. Затова най-важно в момента е да се анализира внимателно всяка стъпка на всеки отделен етап от процеса по сключване на сделка и намиране на финансиране.
ПЕТ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, когато пристъпвате към теглене на ипотечен кредит:
1. Когато пристъпвате към теглене на ипотечен кредит, се опитайте да осигурите повече от 20% самоучастие;
2. Старайте се вноските по кредита да не надвишават 50% от доходите ви.
3. Най-добрия имот за покупка с кредит е нов, но завършен, разположен в добър и перспективен район, с изградена инфраструктура;
4. Направете застраховка Живот на основния кредитополучател, за да не бъде поставено семейството в изключително затруднено положение в случай на смърт, трайна или времена загуба на трудоспособност или продължителна хоспотализация;
5. Преценете внимателно не само цената на кредита, но и показатели като: политика на банката по формиране и промяна на лихвените нива, начални и последващи разходи по обслужване на кредита, наказателни лихви при просрочие и наличието на други такси и комисионни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във