Банкеръ Daily

Новини

С чествания в Бургас отбелязват 130 години от рождението на писателя, критик и преображенец Петко Росен

На 15 октомври 2010 година се навършват 130 години от рождението на писателя, критик и преображенец Петко Росен. По този повод от 12 в петък Община Бургас организира ритуал по поднасяне на цветя пред паметната плоча на къщата на Петко Росен на ул. „Цар Асен” 41.
Честването включва експониране на документална изложба за живота и творчеството на писателя в Младежки културен център и художествено-документална композиция „Пътят отвежда към Бургас”, която ще бъде представена от 18 часа в голямата зала на центъра. Поканени са и наследниците на големия писател.
Във фоайето на регионална библиотека „П.Яворов” на ул. „Богориди” 21 също е подредена изложба от творби на Петко Росен.
В честването на 130 години от рождението на Петко Росен активно се включва и училището, носещо неговото име.
Петко Росен е псевдоним на Петко Чорбаджиев, роден на 15 октомври 1880 година в лозенградското село Ковчас . По-късно семейството се преселва в днешното село Росеново. В Бургас Петко Росен живее и твори от 1909 година до края на живота си.
Преди 14 години Петко Росен става патрон на едно от бургаските литературни дружества. Една от традиционните литературни награди, присъждани от Община Бургас всяка година в навечерието на празника на града – 6 декември, е плакет на името на Петко Росен, който се връчва за книга от жанровете публицистика, есеистика, критика, историография, краезнание, литературография. През 2009 година носител на плакет „Петко Росен” стана Иван Сухиванов за книгата му „Ходове на въображението”. Носители на плакета са още Добрина Топалова, и Димитрина Равалиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във