Банкеръ Daily

Новини

С 3 млн. лв. ще се финансира санирането на детските заведения в Бургас

С 3 млн. лв. ще се финансира санирането на детските заведения в Бургас. Парите са отпуснати от общината. Кметът Димитър Николов и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева провериха на място как вървят ремонтите в учебните заведения, включени в проекта за саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, съобщиха от пресцентъра на общината.
Ремонтът се прави със средства, осигурени от Община Бургас по Фонд „Енергийна ефективност”. Техният общ размер е 3 млн. лв., които ще бъдат изразходени за обновяване и саниране на сградния фонд на 9 детски градини и 1 училище. Обектите включени в проекта са ОДЗ „Делфин”, ОДЗ „Славейче”, ЦДГ „Веселушко”, ЦДГ „Слънце”, ЦДГ „Чайка”, ЦДГ „Златна рибка”, ЦДГ „Детелина”, ЦДГ „Пламъче”, ЦДГ „Ракета” и филиала на ОУ „Христо Ботев” в с. Маринка.
Кметът Николов и заместникът му Йорданка Ананиева посетиха детските заведения „Делфин” и „Славейче” в к-с „Меден рудник”, ЦДГ „Слънце” в ЦГЧ и ЦДГ „Веселушко” в к-с „Изгрев”, в които в момента тече усилен ремонт по полагане на топло- и хидроизолация на стените и покрива, нова дограма и нови отоплителни инсталации.
При проверката кметът Николов се убеди, че ремонтите се изпълняват качествено и по график, фирмите-изпълнители спазват поставените към тях технически изисквания и до края на септември обектите, стартирали първи ще бъдат завършени.
След санирането в ОДЗ „Делфин” ще бъде монтирана термопомпена система за отопление с възможност за охлаждане и модерни слънчеви панели върху покрива, които ще осигуряват евтина енергия без да замърсяват околната среда. Същите соларни панели ще бъдат инсталирани още и в детските градини „Веселушко”, „Слънце” и „Чайка”. Отоплението в ОДЗ „Славейче” ще бъде решено с ново котелно, работещо с компресиран газ.
Броени дни остават до финализирането на първия стартирал по програмата обект – ЦДГ „Чайка” в „Меден рудник”. Там вече е положена хидро и топлоизолация, и новата дограма и предстои монтиране на соларните панели.
Скоро приключват конкурсните процедури и строителите влизат в останалите детски заведения – ЦДГ „Златна рибка” в ЦГЧ, ЦДГ „Детелина” в к-с „Славейков”, ЦДГ „Пламъче” в к-с „Лазур”, ЦДГ „Ракета” в с. Твърдица и ОУ „Христо Ботев” в с. Маринка.
Кметът Николов инспектира и ремонта на плувния басейн в ОДЗ „Делфин”. Освен него основен ремонт ще претърпят и басейните в СОУ „Константин Петканов” в к-с „Меден рудник” и в Младежкия културен център. Средствата за тях са осигурени, извън бюджета на проекта, по капиталова програма на Община Бургас и са в размер малко над 300 000 лв.
Учебните заведения ще бъдат напълно готови наесен, за новата учебна година с обновен вид, предлагайки по-голям комфорт и по-добра среда за малчуганите. С подобряването на енергийните характеристики на сградите, тази зима се очаква реконструираните учебни заведения да имат и значително по-ниски разходи за отопление.
Освен грижата за старите, през последните 3 години в Бургас са построени 4 нови детски градини. Така общият им брой стана 34. Тази година ще бъдат построени още 2 детски градини - в к-с „Меден рудник” и кв. Банево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във