Банкеръ Daily

Новини

С 29 млн. лв. модернизират градския транспорт на Русе

Ръководителят на управителния орган на Оперативна програма Регионално развитие (ОПРР) Деница Николова и кметът на Русе Пламен Стоилов подписаха днес договор по проекта Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Русе. Той е по схемата за подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града в България. На подписването присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. През юли бяха подписани договорите с другите четири бенефициента ndash; общините Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.


Общата стойност на проекта е 29 379 323.89 лева. От тях 26 011 937.93 лв. са безвъзмездна финансова помощ, предоставена по оперативната програма, а собственият принос на общината е в размер на 256 215.15 лева.


Проектът обхваща много дейности извън целенасоченото финансиране на самия градски транспорт, каза министър Павлова по време на подписването на договорите. С изпълнението му изцяло ще се подобри услугата градски транспорт и ще се подобри инфраструктурата в Русе, допълни тя.


Важно е, освен развитието и изграждането на европейските транспортни коридори, да финансираме и успешно да се изпълни този проект, за да се облекчи натовареното заради транзитния трафик движение в града, да намалим задръстванията и емисиите на вредни газове. Инвестицията е допълваща за цялостното развитие на Русе. Със средства от оперативната програма в Русе беше подобрена градската среда. Изпълнени са и множество проекти, свързани с културна, образователна и социална инфраструктура.


Проектът за интегриран градски транспорт на Русе обхваща осем компонента: електронна система за таксуване на пътниците, система за контрол и управление на обществения транспорт, улесняване на достъпа на организирания градски транспорт по бул. Цар Освободител, изграждане на подлез при ж/п линията за свързване на кв. Родина с центъра, подобряване достъпността до ОГТ в кв. Чародейка, изграждане на велоалеи, рехабилитация на тролейбусната инфраструктура ndash; стълбове и контактна мрежа и подобряване достъпа до спирките на ОГТ и безопасността за пешеходци и велосипедисти на бул. България.


Общинската администрация на Русе има амбицията да накара жителите на града да се доверят на градския транспорт. В резултат на това се очаква 1600 души да се откажат от ежедневното ползване на своите автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във