Банкеръ Daily

Новини

С 253 души са намалели болните от туберкулоза у нас през миналата година

С 253 души са намалели болните от туберкулоза у нас през миналата година. Това съобщи д-р Тонка Върлева на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. През тази година той се провежда под мотото: „Продължаваме заедно, за да победим туберкулозата!”. По случай световния ден 29 болници във всички области на страната ще преглеждат и безплатно за туберкулоза всички желаещи.
Борбата с туберкулозата е приоритет на държавите в целия свят. През 2006 г. беше поставена целта да се намали заболеваемостта в България от 39.1 на 100 000 до 27 на 100 000 население през 2014 година. През миналата година заболеваемостта от туберкулоза у нас е намаляла на 30.6 на 100 000 срещу 33.6 на 100 000 през 2009 г. Общият брой на болните през 2010 г. е 2658 души срещу 2911 за 2009 година. За намаляване на разпространението на заболяването е Министерството на здравеопазването иницира 3 програми, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. През 2010 г. от бюджета на Министерство на здравеопазването бяха предоставени близо 5.2 млн. лв. за осигуряване на нужните консумативи за микробиологичните лаборатории, лекарства, имунизации и болнично лечение. Основните дейности за профилактика и лечение на туберкулозата у нас се подпомагат и от двете програми на Глобалния фонд. От започването им през 2008 г. до края на 2010 г. по тях са усвоени 6.9 млн. евро. От тези средства 1.9 млн. евро са предоставени за медицински консумативи, рентгенови апарати и оборудване на лабораториите и лечебните заведения в страната, 1 млн. евро – за инфраструктурно оборудване, осигуряване на автомобили за патронажна дейност, компютри за изграждане на обща информационна система на всички звена, и 1.4 млн. евро за дейността на лечебните заведения и неправителствените организации. През 2009 г. с помощта на СЗО и Глобалния фонд 50 пациенти с мултирезистентна туберкулоза започнаха лечение, а от януари 2011 г. са доставени лекарства за още 55 души, които ще започнат терапия в специализираната болница в Габрово.
Важна роля в предоставянето на специфични услуги и постигането на ключови резултати имат и неправителствените организации. През 2010 година МЗ е сключило 25 договори с неправителствени организации по Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата”, финансирана от Глобалния фонд. Благодарение на работата на неправителствените организации през изминалата година 73 души са диагностицирани с активна туберкулоза, а 328 - с латентна туберкулозна инфекция.
По повод на Световния ден за борба с туберкулозата от 28 март до 1 април ще се проведе „Седмица на отворените врати” в двадесет и девет лечебни заведения във всички области, съобщават от Министерството на здравеопазването. През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи. По време на проведените през 2010 г. четири кампании за безплатни консултации и изследвания бяха открити 181 болни с туберкулоза и 820 души с латентна туберкулозна инфекция. Всички те бяха своевременно насочени за лечение и профилактика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във