Банкеръ Daily

Новини

С 2,3 % СЕ Е УВЕЛИЧИЛА ЗАЕТОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ МЕЖДУ 15 И 64 ГОДИНИ

Равнището на заетост за лицата във възрастовата група от 15 до 64 г. нараства с 2.3 процентни пункта през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, един от най-високите в ЕС и достига почти 64%. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на конференция “Гъвкавост и сигурност: ключов инструмент за развитие на заетостта на местно ниво”, съобщиха от пресцентъра на МТСП.
Как усилията за постигане на по-добра гъвкавост и сигурност могат да бъдат подпомогнати чрез стимулиране на местното развитие на заетостта и по конкретно опита на България в тази насока е основната тема на обсъждане на форума, който се провежда днес в хотел „Арена ди Сердика”.
Конференцията се организира от Министерството на труда и социалната политика в рамките на проект „Популяризиране развитието на заетостта на местно ниво в България”. Чрез проекта МТСП цели да стимулира диалога в тази насока и да се развият по-силни и активни партньорства на местно равнище. Освен опита на България водещи експерти по въпросите на местното развитие на заетостта ще обсъждат постиженията на Европейския съюз и ще споделят добри практики от опита на Ирландия, Румъния и Унгария.
Проектът се финансира от Европейската комисия, в рамките на програма “Прогрес”. Важно е наличието на достатъчно информация и разбиране за това как и защо местните партньорства могат да окажат помощ при планиране и осъществяване на политиките в отделните региони на България. В рамките на проекта този опит ще бъде обобщен и подробна информация, изготвена от консултантите по проекта, ще бъде издадена и разпространена сред членовете на Комисиите по заетостта.
Две конференции с представители на местните органи по заетостта ще бъдат проведени в началото на 2009 г. в Северна и Южна България

Facebook logo
Бъдете с нас и във