Банкеръ Daily

Новини

С 15 млн. лв. обновяват градската среда на Балчик

Над 15 млн. лв. са средствата от Оперативна програма Регионално развитие, инвестирани в Балчик. С тях са подобрени пътищата, санирани са детски градини и училища, предстои реализирането на проект за обновяване на местната болница и закупуването на модерно оборудване за нея. Балчик е община, която е много активна при кандидатстването по оперативните програми и успява да печели финансиране за различни свои инициативи.


С 3 млн. лева са рехабилитирани улици, изграждани са пешеходни зони, велоалеи, два публични паркинга с осигурени места за инвалиди и нови детски площадки.


Чрез реализирането на този проект община Балчик придобива нов облик, но и развива нов потенциал. С приключването му ще се даде възможност за привличане на повече инвестиции тук, и това ще стане решаващ фактор младите хора да изберат да живеят и работят в родния си град.


Балчик е малък крайбрежен град в област Добрич (Североизточна България), разположен в средните части на северното българско Черноморие, в близост до курортите Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна, Добрич и Каварна. Той е административен и стопански център на едноименната община. Населението на града към края на миналата година е 11 321 жители.


Основна забележителност на Балчик е архитектурно-парковият комплекс Балчишки дворец, изграден през 1924 г. за лятна резиденция на румънската кралица Мария.


Градът развива основно туристическа дейност през летния сезон. Традиционните посетители са главно от Русия, България, по-малко от Чехия, Полша и скандинавските страни. Хотелиерството и ресторантьорството са основният източник на доходи за местното население. Сериозна пречка пред развитието на този отрасъл е липсата на достатъчна по площ пясъчна ивица.


Риболовът не е типичен отрасъл. Яхтено пристанище дава възможност за акостиране на 60 яхти. Развит е яхтеният туризъм, който предлага разнообразни пътеществия по Северното черноморие. Организират се пикници, риболов и къпане в морето, бой с пиратски кораби, романтични нощни круизи и други. В околностите на Балчик има две игрища за голф, едното от които е проектирано от световно известния играч на голф Иън Уснам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във