Банкеръ Daily

Новини

С 1/3 се увеличава 61-ва Стрямска механизирана бригадата

Съставът на 61-ва Стрямска механизирана бригадата ще се увеличи с една трета. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, който участва в празника на подразделението в Карлово.
„Вие сте една от бригадите, които служат за пример и съм убеден, че и в бъдеще ще е така и ще продължите да се представяте отлично”, каза още Ангелов.
Той награди военнослужещи с отличия за високи резултати в бойната подготовка. Награди връчи и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.
Няма международно учение на Българската армия през годините, в което да не са включени офицери, сержанти и войници от Карловската бригада. Щабът на 61-ва бригада и щабовете на подразделенията са сертифицирани като част от силите на НАТО, а от 1998 г. военнослужещите активно участват в редица учения на НАТО и програмата „Партньорство за мир”.
От началото на своето създаване до сега, бригадата е участвала с близо 2500 военнослужещи в мисии в Ирак, Босна и Херцеговина и Афганистан. В момента 296 военнослужещи от бригадата са част от силите на ИСАФ и изпълняват мисия в Кандахар.
На 2 октомври се навършват 18 години от сформирането на подразделението в Карлово. На тази дата през 1992 г. със заповед на министъра на отбраната е формирано управление на 61 механизирана бригадата и 1-ви механизиран батальон, с командир полковник Иван Петров Кръстев. Названието „Стрямска” бригадата присвоява през 1998 г. като наследник на бойните традиции на 28 Стремски полк, 21 Средногорски полк и 11 танкова бригада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във