Банкеръ Weekly

Новини

РЗС се жалва пред ЦИК от „Медиана” и „Галъп

bdquo;Ред, законност и справедливостrdquo; внесе жалба до Централната избирателна комисия във връзка с публикуване на социологически проучвания, които, според хората на Яне Янев, са в нарушение на Изборния кодекс. От РЗС визират изнесени данни в редица национални медии от проучвания на общественото мнение, свързани с изборите на агенция bdquo;Медианаrdquo; и bdquo;Галъп интернешънълrdquo;. Според сегашното изборно законодателство, от деня на указа на президента за насрочване на изборите до деня на вота включително всяко огласяване на такива данни трябва да съдържа информация за възложителя на проучваното, агенцията, която го е извършила, и източниците на финансирането му. Тази информация трябва да се представи пълно и ясно, като в аудио-визуални материали по електронните медии трябва да се излъчи веднъж в началото и веднъж в края на предаването, а в печатен текст да заема не по-малко от 5% от общата площ на материала, на видно място и в обособено поле.


От РЗС са категорични, че това изискване не е спазено във въпросните публикации. От партията посочват, че избирателят трябва да знае кой поръчва допитването и сам да си прави изводи дали данните не обслужват някоя партия или лоби. Подобни предавания и публикации създават впечатлението, че тези две агенции крият възложителите си. Това е не само формално нарушение на Закона, но и опорочаване на изборния процес още от стартирането му.


В РЗС имали данни, че определени поръчкови социолози ще се изкушат да нарушават правила системно и затова промени Изборния кодекс. Първите две агенции вече щракнаха в капана.


От РЗС припомнят, че преди парламентарните избори през 2009 г. същите тези агенции са посочили, че партията няма да влезе в 41-то Народно събрание. Прогнозите им за Кюстендил и Белоградчик също не се оправдали. В Кюстендил РЗС беше 3-та сила, а в Белоградчик ndash; 2-ра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във