Банкеръ Daily

Новини

РЗС похвали ГЕРБ за готовността му да обсъжда промени в Конституцията

„Ред, Законност и Справедливост” изразява своето одобрение на заявената от ГЕРБ готовност за обсъждане на промени в българската Конституция. Това съобщиха от партията на Ане Янев.
България прекалено дълго страда от дефектите на сбърканата действаща Конституция и е необходимо тя да бе пренаписана. През двадесетгодишния посттоталитарен период утвърждаването на демокрацията бе подменено с криминален преход, в Лукановата конституция са заложени тежки институционални кризи, липса на контрол и отговорност, слаба държава.
За съжаление няколко козметични промени няма да доведат да реален положителен резултат. Необходимо е да се свика Велико Народно Събрание, което да приеме нов основен закон. Единствено цялостна промяна на системата би могла да изведе България от безпътицата на сбъркания преход. Ефективна държава може да се изгради на основата на пряка референдумна демокрация, реално разделение на властите, доближаване на управленските центрове до хората и строги правила за търсене на отговорност от държавните органи и служители.
За нас е обнадеждаващо да видим, че управляващата партия ГЕРБ започва да осъзнава необходимостта от това, за което ние призоваваме от дълго време. Очакваме, ако представителите на управляващото мнозинство са искрени в своите намерения за конституционна реформа, да започнат консултации в Народното Събрание и да потърсят подкрепата на депутатите от РЗС, без които подобна инициатива не би могла да се осъществи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във