Банкеръ Daily

Новини

Ръст от 1.818 млр. лв. на оборота през август и септември отчитат от НАП

За втори пореден месец Националната агенция по приходите (НАП) отчита увеличение на търговските обороти в страната в сравнение със същия период на 2009 година, съобщиха от агенцията. С над 1.818 млрд. лв. общо се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаеми с ДДС доставки за август и септември в сравнение със същия период на 2009 година. Това показват подадените справки-декларации в НАП от фирмите, регистрирани по ДДС през септември и октомври.
Със 752 млн. лв. са се увеличили оборотите в страната през септември 2010 г. и с над 1 млрд. лв. през август в сравнение със същите периоди на миналата година. Според данните от ДДС-документите на фирмите, данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки през септември 2010 г. е в размер на 14,520 млрд. лв., докато по същото време миналата година е била 13,768 млрд. лв.
Тази положителна тенденция се допълва и от факта, че за втори пореден месец се отчита повишаване на търговските обороти в сравнение с предходния. През септември 2010 г. декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки е нараснала със 107 млн. лв. в сравнение с август 2010 г.
Положителните резултати се дължат най-вече на засилените контролно-ревизионни действия срещу недобросъвестните търговци. След акциите през летните месеци от НАП отчетоха, че на светло са излезли над 4,5 млн. лв. оборот. В момента продължават и кампаниите по проверки и ревизии на собствениците на наблюдаваните по Черноморието заведения, както и на застрахователни агенти, футболни съдии, зъболекари и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във