Банкеръ Weekly

Новини

Ръст на смъртните случаи от свръхдози в САЩ

Предозирането с наркотици, обезболяващит и хероин са изпреварили СПИН-а като причинители на смъртни случаи сред бездомните възрастни хора. Това се посочва в изследване сред бездомните жители на американския град Бостън, цитирано от Ройтерс.


Резултатите са плод на петгодишни труд, насочен в изучаване на здравето на живеещите на улицата, които получават лечение по специална програмата за здравна грижа в Бостън.


Проучването е обхванало 28 033 бездомни на възраст на 21 години от 2003-та до 2008-ма година. Анализите показали, че 17% от смъртните случаи са резултат от свръхдоза, докато 6 на сто за причинени от вируси на ХИВ и СПИН.


Наблюдаваме нарастването в размера на смъртни случаи от свръхдоза, както и все повече злоупотребата с болкоупокойтелни лекарства. Това коментира д-р Травис Багет от болницата в щата Масачузетс, който е водещ автор на изследването.


Тази тенденция се случва в много от останалите градове в Съединените щати и не само сред бездомното население, коментира още д-р Багет.


В подобно проучване, направено преди 15 години едва 6% от смъртните случаи са били в следствие на предозиране с наркотични вещества, докато 18 на сто са причинен от от СПИН.


Цялата научна разработка ще бъде публикувана в списанието JAMA Internal Medicine през следващия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във