Банкеръ Daily

Новини

Руската опозиция призова западни компании да не рекламират в НТВ

Големите западни компании да прекратят рекламните си кампании по телевизии, близки до Кремъл. За това се обявиха руски опозиционни групи и защитници на човешките права.


Те визират НТВ, която е известна с предубеденото си и негативно отношение към критиците на Владимир Путин.


По време на безпрецедентните протести през миналия декември срещу завръщането на Путин на президентския пост, НТВ излъчи дузина репортажи, ток-шоута и псевдо-документални издания, обвиняващи ръководители на опозицията в организиране на преврати и терористични атаки. Те дори обвиниха противниците на държавния глава в получаване на подкупи от западни правителства и назначаване на емигранти и нео-нацисти анти правителствените митинги.


НТВ се е превърнала в част от механизма за репресия. Това се посочва в общо изявление на представители на движението Бяла панделка, Групата за съпротива, Московския граждански форум и Групата за защита на човешките права.


Моля спрете рекламирането по канал НТВ, защото по този начин финансирате политически мотивирани преследвания, заявяват четирите опозиционни фракции в писмо до компаниите Coca-Cola Co., Procter amp; Gamble Co., Nestle SA, and L'Oreal International.


Репортажите на телевизията са подтиквали към официални разследвания на противниците на Кремъл и са довели до най-малко два ареста. Единият от задържаните активисти потвърди, че руски агенти са го отвлекли от неговия квартал в Украйна и са го измъчвали в продължение на дни. Той е бил принуден да призна участието си в антиправителстевени прояви.


В социалните мрежи се организират протести срещу телевизията, а много критици на Кремъл са отказвали да участват в интервюта на журналисти от НТВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във