Банкеръ Daily

Новини

Русия стана 156-а членка на Световната търговска организация

Днес Русия официално влeзе в Световната търговска организация (СТО) и става нейна 156-а членка, съобщават световните агенции. Процесът на присъединяване продължи близо двадесет години. През1993-а Москва подаде молба за членство в Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ), а през 1994 г. молбата й е препратена към Световната търговска организация.


Проговорите се водят в работна група, чието първо заседание е през юли 1995 година. Заключителното заседание на работната група бе на 10 ноември 2011-а в Женева и на него беше одобрен пакетът документи за влизане не Русия в СТО, след което бе обявено разпускането на групата.


Окончателно въпросът бе решен на министерска конференция на СТО в Женева на 16 декември 2011 г., където присъединяването на Москва към организацията получи единодушно одобрение.


Световната търговска организация (СТО; на френски: Organisation mondiale du commerce, OMC; на английски: World Trade Organization, WTO) е международна организация, създадена на 1 януари 1995 г. с договора от Маракеш, подписан на 15 април 1994 г., с цел да координира либерализацията на международната търговия. Тя е продължител на основаното през 1947 г. Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).


Организацията се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка за договарянето на търговски споразумения и за разрешаването на спорове чрез принуждаване на членовете на организацията към спазване на приетите от тях споразумения.


Към 2010 г. СТО се опитва да придвижи Кръга преговори Доха, започнат през 2001 г. и поставящ си за цел да даде възможност за справедливо участие в работата на организацията на по-бедните страни. Преговорите са силно затруднени от противоречията между големите износители на селскостопански продукти и страните с голям брой дребни земеделци, което прави прогнозите за тяхното завършване несигурни.


Общатата критика към СТО е, че споразуменията съответно за митата и търговията не спомагат за световна свободна търговия, тъй като както и преди търговските отношения са в полза на индустриалните нации. Има дори критици, които твърдят, че тези ползи даже са се увеличили.


Практически СТО се критикува от развиващите се страни по две основни линии: че правилата създадени от нея са така обработени, че да облагодетелстват развитите държави, и че се прилага двойна мярка при прилагането на тези правила - развитите страни на практика не прилагат върху себе си правилата, които самите те създават.


В СТО членуват 156 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и 30 наблюдатели, повечето от които се опитват да станат пълноправни членове. Организацията се ръководи от конференция на министрите, която се провежда през две години, общ съвет, който ръководи текущата дейност между конференциите и генерален директор, назначаван от конференцията. Седалището на СТО е в Женева (Швейцария).

Facebook logo
Бъдете с нас и във