Банкеръ Weekly

Новини

Русия предсрочно спира ядрени мощности

Седем гигавата атомни мощности може да изведе предсрочно Русия до 2019 година, компенсирайки ги постепенно с нови съоръжения. Това предвижда проект за развитие на Единната енергийна система за периода 2013-2019 г., публикувана на сайта на Федералното министерство на енергетиката, предаде Интерфакс. Става въпрос за затварянето на всичките четири блока в Ленинградската ядрена централа, първи и втори блок в Курската АЕЦ, както и първи блок в Смоленската АЕЦ.


Поддръжката на ядрените реактори и съпътстващите ги инсталации продължава дълго след като те са спрели да произвеждат електроенергия. Реакторите и станциите за обогатяване на уран трябва да бъдат разглобени и обработени така, че оставащите помещения и оборудване да са безопасни. След известен период на охлаждане,който при някои типове реактори може да продължи десетилетия, реакторите се нарязват, опаковат и преработват. Този процес е много скъп, времеемък, крие опасности за служителите и околната среда, и увеличава риска от инцидент или саботаж.


Използваната за разглобяване енергия може да достигне 50% от вложената за построяване. Обикновено стойността на процеса е между 300 милиона и 5.6 милиарда долара. Най-скъп е процесът на разглобяване и разчистване при АЕЦ, пострадали от аварии. В САЩ са спрени и изтеглени от употреба общо 13 реактора, но нито един от тях не е напълно демонтиран и преработен. Страната все по-често обръща поглед към газовите централи, след като започна масово разработване на находищата от шистов газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във