Банкеръ Daily

Новини

Русия ни обвинява за внос на заразен пипер, ние отричаме

България не изнася пипер за Русия. Това се казва в становище на Националната служба за растителна защита (НСРЗ) по повод репортаж на руската национална телевизия ОРТ, излъчен на 19 април за заразен с опасен за човека вирус по пипера, в който некоректно се споменава и името на България, като страна на произход на изследвания продукт. В репортажа се посочва, че учени от средиземноморския университет в Марсилия са изследвали вируса на слабото прошарване по пипера (Pepper mild mottle virus) от България, който може да се предава освен на растения така и върху човека, като му причинява стомашни болки, сърбеж по кожата и отслабване на имунитета.
От Националната служба за растителна защита изясняват, че след запознаване с оригиналните материали от научното изследване на средиземноморския университет в Марсилия се е установило, че вируса на слабото прошарване по пипера Pepper mild mottle virus ( PMMoV), който би могъл да причини по-горе описаните симптоми, действително е в процес на изследване, но никъде в това изследване не се споменава, че изследваният пипер е с произход България.
Същевременно в репортажа никъде не се посочва за заразен материал от пипер, открит на територията на Руската Федерация и като цяло не става ясно, поради каква причина е намесено името на България, след като тя не фигурира в официалната статия на френския университет.
При това, от Националната служба за растителна защита заявяват още, че според официалните статистически данни Република България няма износ на пипер за Руската Федерация.
От службата изясняват още, че по отношение на вируса на слабото прошарване по пипера (Pepper mild mottle virus), той действително е широко разпространен на територията на Европейския съюз, като заразяването става чрез контакт със заразено растение или чрез семена, но съгласно добрата растително защитна практика за отглеждане на зеленчуци на открито, инфекцията може да се елиминира или сведе до минимум, като така да не нанесе никакви икономически щети. От службата подчертават, че вредителят не е карантинен и е обект на контрол на маркетинговите директиви на Европейския съюз.
От Националната служба за растителна защита посочват още, че другите руски медии, които са съобщили за същото научно изследване на средиземноморския университет в Марсилия, са изложили фактите коректно, без да споменават под никаква форма името на българския пипер. В този смисъл е и несъгласието на службата с твърденията на ОРТ, които накърняват добрия имидж на продуктите, произвеждани от пипер и предлагани на руския пазар, считат от НСРЗ.
От службата имат готовност за предоставяне на събраните материали по случая, а именно оригиналната статия на френския университет, както и коректна информация от репортажи в други руски медии, а също така и информационни материали за вредителите по пипера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във