Банкеръ Daily

Новини

Русе е домакин на състезанието XCo Adventure Cup 2012

Третото издание на екстремното състезание на България - XCo Adventure Cup 2012, ще се проведе на територията на град Русе и Природен парк Русенски Лом от 21 до 23 септември, съобщиха от общината. Началото е в 9.30 часа в петък на площада пред общината. Точно преди това участниците ще научат откъде минава пазеното в тайна 200-километрово трасе.


Общо 33 отбора от по двама души се регистрираха за участие в надпреварата. Предизвикателствата пред тях ще са трекинг, колоездене, бягане, спускане на рапел, скално катерене, ориентиране и издръжливост. Новото в сравнение с предишните издания на XCo Adventure Cup е включването на водни дисциплини ndash; гребане и плуване, както и проникване в пещера.


В състезанието, което е единствено по рода си у нас, може да участва всеки, който е физически добре подготвен, умее да работи с карта и компас и да се придвижва сигурно в планински терени. Регламентът изисква и основни познания в скално катерене, спускане на рапели, колоездене, плуване и гребане. Всички екипи са от двама души, като изключително се залага на партньорството ndash; никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата.


За успешното провеждане на състезанието са ангажирани съдийски екип от професионални алпинисти, спасители с дългогодишен опит, както и водещи фотографи в спортовете на открито.


Партньори на проявата на местно ниво са Община Русе и Природен парк Русенски Лом. Основни спонсори са водещи марки, производители на екипировка за екстремни спортове и фармацевтична компания.


От 2010 г. XCo Adventure Cup възстанови екстремните планински състезания от Adventure Race тип в България. В световен мащаб тези състезания са изключително популярни ndash; емблематични примери са Discovery Eco Challenge, Abu Dhabi Adventure Challenge, XTerra.


Миналата година победители станаха ориентировачите Кирил Николов и Иван Сираков, които изминаха трасето София - пл. Верила - Рилски манастир за чисто време 15 часа и десет минути. За изминалите две години 84 състезатели преминаха успешно по трасетата на състезанието и усетиха тръпката от борбата за оцеляване сред природата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във