Банкеръ Daily

Новини

Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа настояват за спешно свикване на Тристранния съвет заради цените

Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа настояват, в писмо до вицепремиера Симеон Дянков, за спешно свикване на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по повод тревожната ситуация с растящите цени на стоките от първа необходимост. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на КНСБ.
Синдикатите настояват на тристранния съвет да бъдат обсъдени спешни мерки за компенсиране доходите на населението.
КНСБ и КТ Подкрепа предлагат на НСТС да бъдат представени данни за инфлацията за януари-февруари 2011 г. спрямо същите месеци на 2010 г. по отношение цените на брашно, хляб, слънчогледово олио, мляко и млечни продукти, захар, пресни зеленчуци, пресни плодове, както и на бензин, дизел, газ пропан-бутан, газ за автомобили. Представяне на предложения за действие на държавните компетентни органи за ограничаване на проблема с растящите цени на стоките от първа необходимост, както и разработване на пакет от антимонополни мерки, са също сред предложенията на синдикатите за дневен ред на НСТС.
Според синдикатите сред темите на съвета трябва да бъде и обсъждането на възможни подходи за подкрепа на доходите от труд и тези на най-силно уязвимите групи от населението в т.ч. насочени към ръст на минималната работна заплата, договаряне на индекс за ръст на работните заплати в материалния сектор, ръст на социални плащания и пенсии.
КНСБ и КТ Подкрепа заявяват, че крайната цел е изработване на целеви пакет от мерки, съчетаващ в себе си омекотяването на ефекта от ценовите увеличения с мерки на държавните институции, за обуздаване на инфлационните процеси и спекулата.
Драстичният ръст на цената на природния газ от средата на миналата година доведе до силно оскъпяване на цената на топлинната енергия, се посочва в съобщението. От 1 февруари 2011 г. цената на ВИК услугите за битови потребители в София, Пловдив и други градове нарасна с около 10 на сто. От 1 април тази година се очаква ново увеличение на цената на природния
газ, а от 1 юли 2011 г. и на цената на електроенергията, което неминуемо ще повлече нови ценови пикове, предупреждават от синдикатите.
Резултатите от проведеното от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ целево изследване на потребителските цени за периода 1-2 март т.г. са повече от тревожни, отчитат от синдиката. Според изследването цените на
всички стоки от първа необходимост са нараснали в сравнение с втората половина на декември миналата година. За два месеца поскъпването е: при брашното с 24,9 на сто, хляб - с 5, 6 на сто, олио - с 18,4 на сто, картофи - с 43,5 на сто, сирене - с 15 процента, кашкавал - с 21,1 на сто и други.
Считаме, че тази негативна тенденция ще се ускори, както във вътрешноикономически план, така и в световен мащаб, заявяват профсъюзите. Според ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа проблемите, които поражда растящата инфлация са много сериозни и могат да породят тежки последици, както в социален и икономически, така и в политически план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във