Банкеръ Daily

Новини

Росен Плевнелиев: Ще приема работата с хората с увреждания като свой приоритет

Ще приема работата с хората с увреждания като свой приоритет. Гарантирам, че с вас говорим на един език. Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев на среща с инвалиди и с д-р Диана Инджова, председател на Центъра за психологически изследвания. Те поискаха от него да бъдат част от социалния диалог в президентството. Конкретни ангажименти, които Плевнелиев пое към тях, бяха, че президентството ще отвори врати за тях и те не просто ще бъдат информирани за решенията, които се вземат там, а ще бъдат част от тях. Хората с увреждания получиха покана от Росен Плевнелиев да работят заедно с него и екипа му, да участват в съветите, които ще бъдат сформирани там. bdquo;Президентът не раздава пари, но управлява модела на държавносттаrdquo;, каза Плевнелиев. Той допълни още, че те ще бъдат част от изковаването на националния план 2020.


По думите му българите имат право на една хуманна, човешка среда. Градове, обърнати към хората, създават комфорта и усещането, че има модерна държавност, че има държавност и тази държавност адресира в България нещата по същия начин, по който в Европа в 21 в. ldquo;Искаме хуманни градове. Виждате велоалеите и всичко, което правим за хората с увреждания, което е само началоlsquo;lsquo;, допълни Росен Плевнелиев. Направихме така оперативната програма, че зададохме като необходимо условие, независимо дали се рехабилитират училища, публични сгради, градска среда ndash; да има категорично изискване тя да бъде приятелска, да бъде достъпна и при всички случаи да адресира по най-добрия начин мобилността и свободата на хората с увреждания.


Като президент нося отговорност да представлявам всички, да отворя вратите на президентството за гражданите, посочи той.


Плевнелиев припомни, че му е било гласувано доверието да управлява до последната стотинка бюджетите и парите на Българо-американската камара, когато е бил в Борда на директорите.


На срещата Плевнелиев и д-р Инджова подписаха меморандум за политическа и институционална отговорност. С него кандидатът за президент пое политически, социален и морален ангажимент за защита правата на хората в неравностойно положение, чрез инструмента президентско вето и подкрепа в случай на дискриминационно отношение към тях в различни сфери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във