Банкеръ Daily

Новини

Росен Плевнелиев: Ако аз съм кандидатът за президент, очаквам компромати

Бях поканен като надпартиен експерт в правителството. Работя много, постигам конкретни резултати, затова и рейтингът ми е висок. Премиерът е дал конкретна дата за обявяване на президентската кандидатура. Ако съм кандидатът за президент на ГЕРБ, първи ще изляза и ще кажа това. Това каза в предаването Тази сутрин на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Съмнявам се, че тези политици, които са царе на политическите лупинги определено се фокусират върху мен като потенциален кандидат, за да подготвят десетки компромати срещу мен, призна той. Нямам конкретна информация да се води или подготвя компроматна война срещу мен. Длъжен съм обаче да съобщя, че аз като човек, дълбоко коректен в душата си, прозрачен в това, което прави и постига, съм възмутен от подобен подход, заяви министърът. Коментирам директно двата подхода в политиката досега. Не се притеснявам за себе си, а за моите магистрали и за моите оперативни програми, призна министър Плевнелиев.
Премиерът нямаше как да го каже по-ясно – категорично решение за президентската кандидатура не е взето. Дотогава всички потенциални кандидати би следвало да си вършат работата. Докато съм в сферата на фикциите предпочитам да не коментирам, заяви той. По отношение на информацията, че магистрала Марица се руши, министърът на регионалното развитие обясни, че това е пресилено, но има дефекти. След 31 години строителство магистралата бе пусната през 2010 г. Предишното правителство я пусна като четирилентов път, а ние я довършихме с по-широкия габарит като магистрала. Пътната агенция е информирана и това ще е за сметка на изпълнението. Нещата са ясни- има ли дефект, има пет години гаранция и изпълнителят трябва да поправи дефектите, категоричен бе министърът.
Той обясни, че са взети 147 проби от магистрала Тракия и всичко показва, че няма никакво съмнение за нейното качество. За мен е обяснимо как една партия, управлявала четири години и би следвало да познава правилата, постъпва така некоректно. Ако вие имате сигнал за лошо качество или за некоректна дейност на организациите, които носят отговорност, вие какво правите – не разхождате разни буркани с пепел по телевизионните, а информирате конкретните органи. Те и до днес не направиха това, обясни министърът.
Министрите не полагат бетон, те дават пълен картбланш на хората, които знаят как да направят това. Аз спя спокойно. Всички тези хора казват, че магистрала Тракия се строи по всички правила. Мога да гарантирам, че има достатъчно хора по веригата, които трябва да сложат подписите си като гарант за качеството на съоръжението, каза още Плевнелиев.
Марица е 117 километра, 31 километра се строиха 31 години, по километър на година, с 45 анекса. Сега останалото го строим ние. Министърът обяви, че днес ще бъде даден старта на строителството в участъка Димитровград – Харманли, койот е 34 км. На 2 август пък стартира изграждането на участъка Оризово – Димитровград. В цифри това са общо 67 километра чисто нови магистрали, уточни той. Стартираме всичко, което сме обещали като магистрали. Това означава, че аз и министър-председателят сме си свършили работата, заяви министърът. Относно схемата на МРРБ за саниране на многофамилни жилища, той заяви, че където 20 години държавата е нямала визия, се стартира с мощна програма. Преценихме да има проджект мениджъри, техният избор, които ще покриват шестте региона на България. Те ще отиват на място, ще има и горещи телефонни линии, предвижда се и усилена работа с домоуправителите.
Ще има и масирана телекомуникационна кампания, тъй като за нас тази схема е много важна, посочи министърът. Държавата дава половината от парите. От 3 000 до 5 000 лева трябва да дадат хората, останалото ще дадем ние. Подаряваме енергийното обследване, за да знаем как най-икономично да бъде санирана сградата. Хора ще замерят, за да видят каква точно драматична промяна трябва да се направи, за да паднат сметките на хората. Поставяме началото на милиардна програма. Българите трябва да разберат, че ако не вземат мерки, наистина ще имат енергиен проблем, на който ние им предлагаме решение, обясни Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във